måndag 24 augusti 2009

Shepherd's pie, söndags- eller vardagsmat?


En klassisk Shepherd’s pie är god, mättande och väldigt lätt att tillaga.

Man börjar med att göra köttfärsblandningen och potatismoset, detta gör man med fördel samtidigt. Medan potatisen kokar steker man köttfärsen, och medan den såsen puttrar ihop stampar man moset. Kryddningen kan man variera efter behag, men detta är vad vi använde igår.

Köttfärsblandning
500 g köttfärs (vi använde mager nötfärs)
1 gul lök
2 rivna morötter
1 burk/kartong krossad tomat (vi använde Icas med chilismak)
Salt
Peppar
Rosmarin
Paprikakrydda

Potatismos
Beräkna mandelpotatis för 4 portioner
En klick smör
Mjölk
Västerbottenost
Salt
Peppar

Bryn köttfärs/lök, på med kryddor, tomat och slutligen i med de rivna morötterna. Dela potatisen i mindre bitar för snabbare kok. Bevaka noga eftersom mandelpotatis lätt kokar sönder. Stampa moset med smör, mjölk, ost och kryddor, glöm inte att smaka av. Smörj en form, häll i färsen och lägg ett täcke av mos över. Toppa med ost. Vi valde att testa riven pecorino, vilket smakade bra, men inte gav samma fina yta som det skulle ha blivit av t.ex. västerbotten.
Till maten blev det riven morot och en sallad på tomat, nätmelon och getost.
Betyg som vardagsrätt: (E) 5/5 (D) 4/5
Betyg som helgrätt: (E) 4/5 (D) 2/5
Detta pga skiftande åsikter om rätten fungerar bäst som vardags- eller helgmat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar