söndag 30 augusti 2009

Känguru

Igår tog vi en sväng förbi Ica Grytan och deras frysdisk med exotiskt kött. Vi stod och tittade på både bison och zebra innan vi bestämde oss för att prova känguru för första gången i våra liv. Vi tänkte att vi steker känguruköttet med salt och peppar och gör lite sallad till. Det är faktiskt det bästa receptet på vilket kött som helst. Tycker man om kött så behövs inga fler kryddor än salt, svartpeppar och vitpeppar.

Till förätt köpte vi vit sparris och pilgrimsmusslor, och lite chèvre till efterrätt.

Det var inte jättekul betala för detta. Musslorna hade ett kilopris på 299 kr och köttet på hemska 740 kr. Dagens middag landade på närmare 500 kr, och då hade vi inte ens varit till systembolaget än.

Till förrätten ville vi dricka mousserande vin, och till huvudrätten rött vin.

Förrätt: Pilgrimsmusslor och vit sparris
Med lite tjockare vit sparris bör man skala den först, men denna var tunn och vi lade därför i dem oskalade i kastrullen. Koka sparrisen till den blivit tillräckligt mjuk för att inte fastna på en gaffel när man sticker ned den igenom sparrisen. Det tar ca 5-10 minuter. När sparrisen börjar bli klar sätter vi fart på en stekpanna på hög värme. När stekpannan är tillräckligt varm slänger man i pilgrimsmusslorna och låter de stekas bara några minuter på varje sida. Strö rikligt med salt och peppar övre musslorna medan de steks.

Lägg lite smör (eller bregott) på sparrisen, häll lite limejuice över den och sprinkla med flingsalt.

Vin: Cuvée Jean-Louis Blanc de Blancs Brut (nr 7425) 59 kr för 750 ml



Vi åt upp förrätten i lugn och ro innan vi ens började tillaga huvudrätten.

Varmrätt: Kängurumedaljonger
Vi hade lite färska champinjoner och kantareller som vi finhackade och stekte i smör. När de började bli färdigstekta lade vi dem åt sidan i stekpannan medan vi snabbt stekte på kängurumedaljongerna. Kryddor på allt detta: salt, vitpeppar och svartpeppar.



Under tiden en av oss stekte så skar den andra till en sallad av tomat, färsk basilika och getost, en sallad på gurka och isbergssallad samt tömde några färska ärtskidor på sina ärtor.



Så här såg det ut när vi lade upp det på tallriken:



Vin: Periquita (nr 2574) 67 kr för 750 ml

Förra veckan drack vi Periquita Reserva till maten. Nu provade vi den billigare varianten som saknar Reserva i titeln, och den smakade lika bra den.

Dessert: Blandade ostar och kex

Till dessert blev det tre ostar. Snövit från Wernergårdens Mejeri, chevré, och det som var kvar av den hårda lagrade getosten vi hade förra veckan. Lite vindruvor till det.




Totalbetyg: 5/5 - allt var perfekt, om än lite dyrt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar