lördag 22 augusti 2009

Periquita Reserva och råbiff















Dagens tema: Rått!

Förrätt: Sushi
Vin: Tandarra Cabernet Sauvignon Rosé (nr 6731),

bag in box 2009

Huvudrätt: Råbiff
Vin: Periquita Reserva (nr 2560), flaska 2005
Öl: Gösser (nr 11205) / Oppigårds Summer Ale 2009 (nr 1494)

Efterrätt: Blandade hårdostar, fikonmarmelad
Vin: Periquita, som ovan


För att göra det enkelt för oss och för att spara in på tillagningstiden så köpte vi färdig sushi på Ica. Tyvärr, för riset var hårt.

Som huvudrätt valde vi råbiff, något vi längtat efter att prova. I charken bad vi om nymalt nötinnanlår till råbiff och fick jättefin färs. Vi blandade färsen med salt, vitpeppar och svartpeppar, sedan var biffarna klara att formas och serveras. På tallriken placerade vi biffen i mitten. Med en kniv gjorde vi ett rutmönster på biffen för att den ska bli lite finare. Runt omkring lade vi sedan kapris, hackad saltgurka, hackad gul lök, ägggula, salt och svartpeppar.

Efterrätten bestod av små tärningar av diverse hårdostar. Vi hade finsk emmentaler, västerbottenost, whiskycheddar, 1878, samt en hård getost. Till ostarna hade vi även lite fikonmarmelad.

Detta behöver man för två personer:
Färdig sushi, 8 bitar
Nymalt nötinnanlår till råbiff, 250 g
Inlagd saltgurka, 2 gurkor
Gul lök, 1 st
Ägg, 2 st
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
Kapris

Finsk emmentaler, 50 g
Västerbottenost, 50 g
Whiskycheddar, 50 g
1878, 50 g
Hård getost, Polder Gold 50 g
Fikonmarmelad

Betyg - Mat!
Förrätt: 2/5 Kan inte jämföras med riktig sushi
Huvudrätt: 4/5 Köttet i sig smakade inte så mycket, tillbehören gör hela rätten.
Efterrätt: 3,5/5 Blandningen av ostar var inte optimal. Vi skulle ha strukit emmentalern.

Betyg - Dryck!
Tandarra: 4/5 Friskt och lent
Periquita: 4/5 Härligt mjukt men för kort eftersmak
Gösser: 3/5 (E) 1/5 (D) Inte så smakrikt
Oppigårds: 3,5/5 Ale med bra bett

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar